Bäckatorpsskäggets hemsida

HUNDENS HUSAPOTEK
Jasmine nyopererad!

Jasmine nyop. jan. -09. Babybody stl.80 och apotekets stödkrage fungerade jättebra.

HUNDENS HUSAPOTEK

Här är några viktiga saker som är bra att ha i hundens egen "förbandslåda".

Kompresser-
till att lägga tassbandage och för sårrengöring. (bomull luddar för mycket).

Sorbact kompresser som ej fastnar i sår.

Gasbinda, Klibb-binda- behövs för de flesta sorters förband.

Kirurgtejp- är bra som avslutning på ett förband. Lindar man dessutom några varv tejp runt ett tassbandage, så blir bandaget starkare. Tejpen kan också användas för att hålla ihop ett sår som glipar.

ACO sårtvätt/alt vanligt ljumet såpvatten eller vatten och tvål för sårtvätt mm.

Helosansalva/Idominsalva/Tasssalva- Trampdynorna blir mjuka och fina med lite salva, som också fungerar på småsår. Man kan också ta en klick på termometern, så går det lätter att föra in.

Viatop Kortison- och antibiotikafri klådstillande salva. Säljs hos veterinär.

Kortisonsalva/Xylocainsalva- Smärtlindrande vid getingstick och liknande.

Kortisontabletter- för ormbett, tänk på dopingkarens. Se särskild bilaga för ormbett nedan.

Zinkpudervätska svalkande, uttorkande och återfuktande, svagt klådstillande. Mycket bra till alla ytliga sår på både folk och människor. Receptfritt på apoteket.

Ögonvatten

Öronrengöring

Blodstoppande medel
till blödande klo går det bra att använda vanligt potatismjöl.

Fästingmedel/Fästingplockare

Pincett

Termometer-
Normaltemp ca 38 grader.

Klotång- Klipp lite och ofta.

Sax- Med tubbiga spetsar.

Canicur/Diarsanyl och/eller Pro-Kolin Medel mot diarré. Säljes hos veterinärer. Se särskild bilaga nedan.

Avmaskningsmedel

Tandskrapa

Tops/Bomull- Öronen blir rena med någon typ av öronrens + tops eller bomull. OBS: gör bara rent ytterörat, och inte för ofta för det kan leda till irritation i öronen. Sök veterinär om hunden är irriterad, röd och/eller svullen i sina öron, det kan vara öroninflammation. Svart illaluktande sekret tyder på öronskabb. Båda åkommorna kräver behandling av veterinär.

Halskrage/Stödkrage/tratt- Att använda efter ev. operation eller skada/irritation då hunden inte får komma åt att klia sig på berörda stället.

Ev. babybody- Se bild. Jasmine hade här op. bort livmodern och gillade inte plastkragen och för att undvika att hon kom åt såret på magen fungerade en babybody stl. 80 perfekt. Bara klippa hål för svansen.

Gör även en lista över telefonnummer som är viktiga att ha. Om något skulle hända bör du snabbt kumma få tag i t.ex uppfödaren, en bra veterinär och ev. djursjukhuset om det skulle vara något akut.

ORMBETT!!!

Första hjälpen vid ormbett!

BÄR!
hunden från stället där ormen legat och lägg den på mjukt underlag någonstans där det är lugnt och behaglig temperatur. Stillhet är extremt viktigt.
Det absolut viktigaste är att minska giftspridningen i kroppen, vilket man bäst gör genom att hindra hunden från obehagliga temperaturer, rörelser och sinnesrörelse.
Håll hela tiden hunden sällskap och under uppsikt och försök hindra den från att röra sig, men tvinga den inte till att vara blickstill om det blir en kramp.
Soliga varma dagar då de flesta ormbett sker, är en plats utomhus i skuggan ofta det bästa stället för en första vila. En kallare eller regnig dag passar kanske bilen, inomhus eller en förstubro bättre.
En mindre hund SKALL! bäras direkt från olycksplatsen.En stor hund kan man bär i en filt eller dyrligt. Är man själv med hunden bör man ringa någon som kommer och hjälper en att bära.
Kontakta närmaste veterinär! Vet man inte numret till veterinären så ringer man nödnumret 112 och begär juorhavande veterinär.
OM! Har man mer än 45 min. till möjlig veterinärbehandling eller om veterinären säger till att hunden ska ha kortison, ge då en akutdos enligt recept.
Åk till veterinär för övrig behandling och ev. uppföljning.

DIARÉ OCH KRÄKNINGAR!!!

Diaré och kräkningar

Vid diaré kan man svälta en hund upp till tre dygn om diarén har svårt ge med sig. Vid svält över 36 timmar rekomenderas någon form av vätskeersättning/elekrolytlösning förutom rent vatten. Förutom de rekomendationer ovan så finns det idag gott om kommersiella vätskeersättningar med flera elektrolyter än bara salt till salu ¨åde på apotek, hos veterinärer och i enstaka välsorterade djuraffärer.
Om hunden kräks upp vatten eller kräks upp fast föda lika lång tid efter att den ätit varje gång, bör veterinär kontaktas då det tyder på något allvarligare än vanlig magsjuka/matförgifting.
OBS! Ha koll på hundens allmäntillstånd hela tiden. Är den slö, vill ej dricka och allmänt hängig (kolla tempen) ta kontakt med veterinär. GENAST!

Senaste kommentarer

02.11 | 11:23

Hejsan Ja valparna är 4 veckor och alla är tingade. Är ni intresserade av ...

02.11 | 09:31

Hej! Vi har sett att du har en kull planerad på Höst, har valparna kommit ä...

19.05 | 17:27

Just nu har jag inga vita valpar, men till hösten kommer jag och få...

19.05 | 17:20

Hej! Vi är ute efter en vit hane, har ni några vita valpar till salu mvh Janne