Bäckatorpsskäggets hemsida

Vad är rallylydnad?

Ett ekipage som går rallylydnad

Välkommen till vår webbsida

Hejsan!

Måste få dela med mig av om en händelse jag var med om i söndags då jag var i Fagersta och dömde nybörjarklassen i en rallylydnadstävling. Jag dömde både på förmiddagen och eftermiddagen. Mycket duktiga ekipage med flera som gick på full "pott" dvs 100 poäng. Grattis till er alla! 

Men en särskild deltagare gjorde ett särskilt intryck på mig. En dam på 80 år som tävlade med sin 10-åriga collie. Helt fantastiskt att se detta ekipage gå runt banan och klara den med godkänt resultat. Toppenbra jobbat! Det var en fröjd att se det fantastiska samarbete de hade. Man blev helt varm inombords. Tack Britt att jag fick förmånen att se dig på rallylydnadbanan! Hoppas du får möjlighet att tävla många gånger till.

Detta visar på vilken bredd det är på denna underbara sport. Alla kan tävla om man vill. Ålder spelar ingen roll. Och det vet ni väl att även handikappade ska kunna tävla i denna gren. Men att man ska medela tävlingsarrangörerna om man har något handikapp, kan vara så enkelt som att man inte kan springa, så underrättar de domaren som lägger banan och får då anpassa banan därefter. Meningen är att alla ska kunna tävla rallylydnad.

Detta var en liten solskenshistoria som jag ville dela med mig.

Kramizz till er alla.

Presentation av rallylydnad

Vad är Rallylydnad?


Rallylydnad är en tämligen ny hundsport på frammarsch i Sverige. Den är ännu inte officiell, men SBK är väldigt positiva till den. Rallylydnaden kommer från USA där Bud Kramer har utvecklar den sedan slutet av 1990-talet.

I Danmark är det en officiell hundsport sedan 2006.

Rallylydnaden är en tränings- och tävlingsform där man tränar och tävlar på ett glatt och trevligt sätt. Man kan säga att det är en blandning av traditionell lydnad, agility och freestyle. Det bygger på att bygga upp ett samarbete mellan hund och förare på ett positivt sätt. Man betonar att det ska vara fyllt av glädje att träna/tävla rallylydnad både för hund och förare. Alla kan vara med och träna/tävla oavsett ålder och ras och ev. handikapp.

Rallylydnade består av en bana som är 15x25 meter. På banan finns ett antal skyltar som talar om vad ekipaget ska utföra för moment. Det finns tre olika tävlingsklasser som man tävlar i. Det är nybörjarklass, fortsättningsklass och avancerad klass.

Tävlingen utförs på tid, men den räknas bara om två ekipage hamnar på samma poängsumma.

För att bli uppflyttad till fortsättningsklass måste man ha tre godkända tävlingar i nybörjarklassen. Alla som tävlar startar på 100 poäng. Man får avdrag för diverse fel, som t ex .. sträckt koppel, dåligt samarbete mm.
För att bli godkänd måste man ha minst 70 poäng.

En hundsport väl värd att pröva!!!!

Låter detta intressant och/eller du vill veta mera om denna hundsport får du gärna kontakta mig:
Christina tel: 0582-520  85 eller 070-211 51 94 eller mail:
ch.carlestav@yahoo.se  

Välkommen till vår webbsida

Hej igen!

Hösten 2010 var vi alla till Angered utanför Göteborg och tävlade. Kan ni gissa i vad???? Jo, naturligtvis RALLYLYDNAD! Det finns ingen roligare sport att utöva tillsammans med sin hund än det. På förmiddagen var det halloweentema, så om man ville så fick man klä ut sig. Hade inte tänkt att göra det, men gjorde det iaf och kan ni tänka er, jag går och vinner titeln den läskigaste kostymen med motiveringen, snygg, genomtänkt och många detaljer. Jag fick låna en svart/röd klänning av en arbetskamrat och på den sydde jag fast ett antal spindlar. Dessuton hade jag spindelnät över axlarna där det oxå satt spindlar. Zoya och Jazmine som var med och tävlade i den klassen hade var sin scarfs med fastsydda spindlar, allt för att mattcha. Poängmässigt så kom Zoya på andra plats ett poäng efter 1:an och på tredje plats kom Jazmine endast ett poäng efter Zoya, så det var tätt i toppen. På bilden ser ni mig till höger, i mitten står min vännina Mona Bratt med sin hund Lexy, de är utklädda till Robin Hood och Marion. Längst till vänster står Elin Karlsson med Lukas och de är riddare. 
På eftremiddagen var det vanliga rallytävlingar. Där vann Zenitha i avancerad klass och Zoola kom 4:a. Jazmine och Zimzon diskade sig genom att inte ligga still i honörsrutan. Alla har nu tre godkända lopp i avancerad klass så nu är det rallylydnadschampions alla fyra. 
Zoya fick sitt tredje godkända lopp i fortsättningsklassen så nu är hon uppflyttad till avancerad klass. 
Idag har Zelda och jag varit på inofficiell utställning i Örebro. Hon fick HP och placerade sig tätt efter min egenuppfödda Zelda som bor i Kumla. Hon blev BIR-valp och gick vidare. Jättestort GRATTIS till storZelda!!!
Oj, vad det blev mycket skrivet idag, men det har varit en händelserik helg för oss alla.
Kramizz till er alla som orkat lästa allt detta.

Välkommen till vår webbsida

RALLYLYDNADSRIKSMÄSTERSKAPET!

I helgen har jag varit till Norrköping där det arrangerades riksmästerskap i rallylydnad för första gången i Sveriges historia. Bara det att vara på plats var en otrolig upplevelse. 
Det började på fredagen med invigning och på kvällen var det en kamratfest som hette duga. Det stort bufeebord med allehanda tilltugg samt grillar med kycklingspett, laxspett, grillad filé och grillad biff. Ja, man behövde inte gå därifrån hungrig. Därtill bjöds man på vin eller öl. 
De tävlingsmomenten som man tävlade i var de senaste som kommer att bli godkända då rallylydnaden blir officiell. Alla momenten från nybörjare t o m mästarklassen var med. Det innebär ca 70 olika momenet. Det svåraste med de nya momenten är att hunden även ska gå på din högra sidan och kunna utför vissa moment där oxå. 
På lördagen var det kvaltävling inför söndagens final. 21 ekipage skulle tävla om de 15 som gick vidare till finalen. Tyvärr hade vi inte vädergudarna på vår sida. Det hällregnade hela dagen!!! Spänningen var stor då vi stog och väntade på resultaten. Jag tävlade med Zimzon, Zenitha och Jazmine. Zenitha slutade på 19:de plats och Zimzon på 17:de. (Detta mycket pga av att de inte vill ligga i vått gräs.)
Jazmine hamnade på 9:de plats och var godkänd så hon gick vidare till finalen på söndagen. Jättekul. 
På söndagen var det åtminstånde upphåll under tävlingen. Men om bedömningen var hård under kvalet så var den minst sagt stenhård under finalen. Av de 15 som var godkända på lördagen var det endast 5 godkända på söndagen. Ett JÄTTESTORT GRATTIS till de fem ekipagen! Resultaten kan man se på
www.tjhund2010.se  Jazmine slutade på en 7:de plats dock utan godkänt lopp.
Jag är jättestolt över min "gammeltik" som är så underbar att jobba med. Hon är 7:de bästa hund i Sverige på rallylydnad!!!!!
Hennes finallopp finns som videoklipp i en underflik under vowarnas blogg.

Jättestolt matte till en helt underbar tik.

Senaste kommentarer

02.11 | 11:23

Hejsan Ja valparna är 4 veckor och alla är tingade. Är ni intresserade av ...

02.11 | 09:31

Hej! Vi har sett att du har en kull planerad på Höst, har valparna kommit ä...

19.05 | 17:27

Just nu har jag inga vita valpar, men till hösten kommer jag och få...

19.05 | 17:20

Hej! Vi är ute efter en vit hane, har ni några vita valpar till salu mvh Janne